Jordskokkesuppe med smørristede svampe og urter

Det er efterår. En årstid som jeg egentlig er ret ambivalent overfor. På den ene side, så elsker jeg den måde naturen kommer til udtryk på. Det er årstiden hvor jeg går de smukkeste ture i skoven, hvor træernes blade bliver gyldne og er det rene magi for mine øjne. Jeg elsker at sparke til de gyldne blade når jeg går – og kaste dem op i luften, bare for at se dem dale ned. Efteråret er tiden hvor jeg samler kastanjer – som minder mig om barndom og alt for mange ubrugelige kastanjedyr. Jeg plukker svampe i skovbunden og suger vinden til mig, som giver mig røde kinder.

På den anden side så bliver jeg træt af mørket, så jeg ved at jeg skal gøre en del mere for at holde mig kørende. Derfor er motion sådan en stor del af min hverdag – også i den mørke tid! Men mørket er også tiden hvor jeg bruger alt for mange stearinlys, til trods for at jeg ved at det ikke er sundt. Men okay – så træffer jeg andre sundere valg i mit liv! Det må gå lige op. De mørke aftener bruger jeg også med tæpper, bøger, strikkede uldsokker og alt for meget te og kaffe. Ja jeg er ambivalent, omkring denne årstid… Fordi at det er tiden hvor der nærmest er mørkt døgnet rundt.

Som I ved så er et af mine frirum: køkkenet. Det er et af de steder hvor jeg uden tvivl slapper af – til trods for at jeg bruger både hjerne og krop.

Jeg elsker supper og jeg kan ikke lave for mange af dem i den mørke tid. I dag stod den derfor på jordskokkesuppe med smørristede svampe og urter.

Jordskokkesuppe med smørristede svampe og urter

Antal: 4-6 personer

Ingredienser

 • Olivenolie
 • 2 store zittauerløg
 • 4-6 kartofler
 • 1 kg jordskokker
 • 1,5 liter hønseboillon
 • 2 dl piskefløde
 • Lauerbærblade
 • Muskatnød
 • Timian
 • Salt og friskkværnet sort peber
 • Svampe
 • Smør
 • Purløg
 • Hasselnødder
 • Evt. groft brød

Fremgangsmåde

Pil løgene og hak dem groft. Skræl kartofler og jordskokkerne og skær dem i grove tern. Steg dem sammen med olivenolie. Hæld nu bouillon ved og bring gryden i kog. Tilsæt frisk timian, laurbærblade, revet muskatnød, salt og peber. Kog suppen ved lav varme i 30-45 minutter. Pil lauerbærbladende op og blend suppen med en stavblender direkte i gryden. Tilsæt fløde og smag til med salt og peber.

Rens svampende, skær dem i skiver og rist dem på en pande med smør – indtil de er gyldne. Smag til med salt og peber.

Servér suppen med de ristede svampe på toppen og finhakket purløg og ristede hakkede hasselnødder på toppen. Hvis du ligesom jeg elsker brød – så bag, eller køb noget lækkert groft brød dertil 🙂

Skriv en kommentar