Fastelavn er mit navn – boller vil jeg have!

Fastelavn er lige om hjørnet – en tradition jeg elskede som barn! Jeg varmede i søndags op til fastelavn der i år falder d. 2. marts – nemlig med intet mindre end gammeldags fastelavnsboller. Denne gang både traditionelle og så selvfølgelig og et par med et strejf af lakrids (jeg kan jo ikke lade hver!).

Fastelavnsbolle med lakrids

Fastelavn er mit navn,

boller vil jeg have

hvis jeg ingen boller får

så laver jeg ballade.

Boller op boller ned,

boller i min mave.

Hvis jeg ingen boller får,

så laver jeg ballade.

Antal: Ca. 10 stk.

Ingredienser

Ingredienser

Vaniljecream

Kornene fra en vaniljestang

1 æg

15 g sukker  (jeg brugte økologisk rørsukker)

2 spsk. Marizena majsstivelse

2½ dl. mælk (gerne letmælk eller sødmælk)

Lakridspulver fra Johan Bülow

Bolledej

250 g hvedemel

75 g smør

½ pakke gær

1 dl mælk (gerne letmælk eller sødmælk)

1 æg

En knivspids salt

15 g sukker (jeg brugte økologisk rørsukker)

Remonce

100 g marcipan

100 g sukker (jeg brugte økologisk rørsukker)

100 g smør

Chokolade – lakrids – glassur & frysetørrede hindbær

80 g mørk chokolade (jeg benyttede mig af en plade AMMA chokolade, 75 %)

Kakao nips (jeg benyttede mig af AMMAs)

Flormelis

Frysetørrede hindbær

Rå lakridspulver fra Johan Bülow

Fremgangsmåde

Vaniljecream

Start med at lav vaniljecreamen, da den skal på køl.

Skrab kornene fra vaniljestangen ud. Brug en kniv til at fordel kornene i sukkeret, da kornene så fordeler sig nemmere. Pisk ægget, vanilje, sukker og Marizenaen til en jævn masse. Varm i mellemtiden mælken op (må ikke koge!). Hæld mælken over massen og bland. Blandingen hældes nu tilbage i gryden og piskes under opvarmningen til den bliver tyk (tager blot et par minutter).

Hvis du er lakridsglad, kan du med fordel putte lakridspulver i eksempelvis halvdelen af bollerne.

Dej

Smuldre smørret ud i hvedemelet. Opløs gæren i mælken. Pisk æg, sukker og salt sammen og bland det efterfølgende med mælken. Hæld nu blandingen over melet samt sukker og ælt dejen godt sammen. Lad dejen hæve i en time under et viskestykke.

Remonce

Når dejen er ved at være færdighævet går du i gang med remoncen. Rør sukker og marcipanen sammen. Tilsæt derefter smør lidt efter lidt til det er rørt helt ud i massen. Pas på du ikke kommer til at røre for længe, da remoncen vil blive alt for flydende.

Chokolade – lakrids – glassur & frysetørrede hindbær

Hak chokoladen til små firkanter (eller benyt chokoladeknapper som alternativ)

Lav glassur klar ud af vand og flormelis

Hæld sukker op i en skål

Smelt en lille smule smør

Færdiggørelse af fastelavnsbollen

Ælt dejen hurtigt igennem og del den i to stykker. Rul et stykke ad gangen ud til en ½ cm tyk firkant og del dejen til ca. 5-6 stykke enten ved hjælp af en saks eller en dejskraber. På hver lille firkant placeres en skefuld vaniljecrem (eller lakridsvaniljecream), remonce og to stykker chokolade. Fold de fire hjørner af dejen ind mod hinanden og tryk og klem dejen sammen, så fyldet ikke kan ryge ud.
Placer bollerne med samlingen nedad på en bageplade og lad dem hæve i 20 minutter til ca. dobbelt størrelse. Pensel bollerne med vand og bag dem ved 200º (alm. ovn) i ca. 15 minutter til de er gyldne. I mens smelter du en lille smule smør. Så snart de kommer ud pensler du bollerne i smør og vender “dypper” dem i almindeligt hvidt sukker.

Pynt efterfølgende bollerne med: Glassur – Frysetørrede hindbær og opvarmet chokolade – og kakaonips. De boller der er lakridsfyld i pynter du med glassur – og rå lakridspulver.

Nu er der ikke andet end at sige – velbekomme!

Fastelavnsboller

1 kommentar

  1. De ser godt nok ualmindeligt himmelske ud! Yumyumyum.

    – Anne

Skriv en kommentar