Kay Bojesen: Grand Prix

Navnet Grand Prix associere mig til to ting: Det første racerløb i 1923 ved Le Mans i Frankrig, der er et af de mest prestigefyldte racerløb i verden og den gang at jeg som barn var klinet til DR1 der sendte Melodi Grand Prix.

1989 var tre år før jeg blev født, dette år blev Birthe Kjær nummer et og vandt med sangen: ”Din musik, min musik” – Jeg tror at en kvinde som hende spiser af Grand Prix. I min familie spiste vi ikke af Grand Prix, men jeg husker tydeligt til julefrokosterne og påskefrokosterne hvor det hvide stel, Apart blev fundet frem og sølvtøjet med ”tårne-stempler” blev pudset.

Men som tidligere nævnt var Kay Bojesen udlært sølvsmed, i år 1938 formede han et sølvbestik der i 1951 blev navngivet Grand Prix, da han vinder første pladsen ved verdensudstillingen i Triennalen i Milano. Året efter modtog Kay Bojesen prædikat af Leverandør til Det Kongelige Danske Hof. Bestikket kaldes Danmarks nationalbestik og blev relanceret i den oprindelige form i 2011, og fås i: Sølv, mat stål samt poleret stål. – Mon det i stedet skulle kaldes: Danmarks royale bestik? Men når ja, det blev kaldet nationalt – men er også internationalt. De danske udenrigsministerier rundt omkring i verden har dette bestik som officielt spisebestik. Bestikket har bløde former, for som Kay Bojesen selv sagde:

”Menneskets mund er rund – derfor skal skeen også være rund og venlig.”

Jeg glæder mig til jeg den dag kommer hvor jeg selv skal stå for alle julefrokosterne og påskefrokosterne. Dér skal der dække op med mit yndlingsstel fra Royal Copenhagen og naturligvis Grand Prix ved dens side.

 

Se mere på: http://www.kaybojesen.dk

Skriv en kommentar